0 Objekt

Skellefteå kommun

Välkommen till Skellefteå kommun I Skellefteå kommun finns det mycket vatten. 1 500 sjöar, fem stora kustmynnande älvar, fler än 1000 namngivna vattendrag och 42 mil kuststräcka att nyttja för fiske.

Om Skellefteå kommun

Fiskeutbudet är brett med fler än 30 olika fiskarter. I centrala Skellefteå, med bara 100-talet meter till butikernas shopping, kan Skellefteälven erbjuda ett riktigt bra fiske efter lax och öring.

Oavsett vilken typ av fiske du är intresserad av är chansen stor att du kan uppleva det här. Välkommen till Skellefteå, en destination för dig som är på jakt efter din drömfångst!

De flesta av Skellefteå kommuns 1 500 sjöar, 5 älvar och 36 mil kust, förvaltas av någon av de 30 fiskevårdsområdesföreningar som finns inom kommunen. Det finns även en del fiskeklubbar som förvaltar inplanterade vatten runt om i kommunen. Kontakta gärna någon av dessa om ni vill ha tips på fiskevatten.

Skellefteälven rinner genom centrala Skellefteå och i den finns goda möjligheter att fiska lax och havsöring. Lejonströms fiskevårdsområde förvaltar fisket och fiskekort kan lösas på Turistbyrån eller Skellefteå camping.

Har du någon gång velat se en lax vandra upp genom en fors? Besök i så fall Fällfors laxcenter och laxobservatoriet. Där finns möjligheten att få se en vildlax passera upp genom en av de två laxtrapporna i Byskeälven.

Fritidsfiske för alla

Vi arbetar för ett bra fiske i friska vatten. Vårt mål är att du lätt ska hitta information för att ta dig ut och fiska, även om du saknar lokalkännedom. På den här webbplatsen ska du kunna hitta den viktigaste informationen, men lokala regler för fisket förändras och viss information kan därför bli inaktuell.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss som arbetar med fiske på Fritid Skellefteå. Du når oss via Skellefteå kommuns kundtjänst på: 0910-73 50 00.

Vi vill att dina fiskeupplevelser ska motsvara dina förväntningar, välkommen att fiska i Skellefteå.

Länk till kommunens informationssida om fiske >>

Inplanteringsvatten PDF >>

Information om vinterfiske PDF >>

Fredningsområden >>

Sportfiskeklubbor PDF >>

 

Regler

Kontakt

Tony Söderlund/Fiskekonsulent Skellefteå Kommun

Skellefteå kommuns växel: 0910-73 50 00

Bureälvens nedre Fvo (säljer digitala fiskekort)

Bureälvens nedre fiskevårdsområde erbjuder fiske för de flesta smaker. Stor gädda och abborre i våra sjöar eller öring och harr i strömmande vatten i älven. I Bureälvens sjöar finns dessutom en exklusiv möjlighet, nämligen att fiska gös från ett av Sveriges nordligaste gösbestånd, det enda inom Västerbottens län. Fisket är spännande och njutbart eftersom det i regel är som bäst under sommarens varma kvällar.


Direkt till fiskekorten >>

[caption id="attachment_7301" align="alignnone" width="1024"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

Kågeälvens nedre FVO (säljer digitala fiskekort)

I Kågeälven håller en laxstam på att återuppbyggas. Tidigare vandringshinder har försvunnit och laxyngel planteras årligen ut i älven. De senaste åren har det årligen fångats lax, men det är havsöring som står för merparten av fångsterna i Kågeälven.


Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen längst älven. Varför inte passa på att grilla en korv över öppen eld när du är ute och fiskar.

Direkt till fiskekorten >>

Byskeälvens FVO

I Byskeälven finns möjligheter att fånga både lax och öring. Laxen stiger tidigt i älven, redan i slutet av maj brukar den första laxen tas. Kom ihåg att rapportera in fångsterna till FVO.


Till hemsida >>

Bureälvens övre FVO (säljer digitala fiskekort)

Fiskevårdsområdet ligger 45 km sydväst om Skellefteå, området ansluter runt övre Bureälvens sträckning i nordvästlig riktning. Den fiskart som utmärker fiskeområdet mest, är det starka beståndet av Gös som finns i sjön Burträsket, Neboträsket, Bodträsket samt i direkt anslutande vatten.

Direkt till fiskekorten >> 

Klintforsåns nedre FVO

Området omfattar sjöarna Varuträsket, Västra och Östra Lillträsket samt Klinttjärn. Klintforsån ingår från utloppet i Skellefteälven upp till gränsen mot Svanström. Inom fiskevårdsområdet finns en mängd intressanta fiskeplatser att besöka. Vindskydd och eldstäder finns i utplacerade där ni i lugn och ro kan sitta och koppla av och bara njuta av naturen.


Fiskevattnens olika arter

Klintforsån öring, harr, gädda, abborre, mört
Varuträsket öring, gädda, abborre, mört
Västra Lillträsket (inplanterat) regnbåge

Läs mer om vårt fiskevårdsområde och fisket på vår hemsida genom länken nedan och följ oss på facebook för de senaste nyheterna.

Hemsida
http://www.klintforsan.se

Vi finns också på facebook
https://www.facebook.com/groups/316002068449714/?fref=ts

[caption id="attachment_7359" align="alignnone" width="250"] Minolta DSC[/caption]

Åbyälvens nedre FVO

Är du intresserad av att fiska lax och öring är den natursköna Åbyälven ett trevligt alternativ. Vårens fiske efter havsöring innebär högsäsong i Åbyälven, då brukar ett flertal stora havsöringar landas. Du kan vandra längs älven på iordningställda vandringsleder eller ta en paus vid någon av grillplatserna med vindskydd. Vandrar du tyst och försiktigt kan du även träffa på utter och bäver.


Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Åbyälvens nedre FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Åbyälven lax, öring, harr, gädda, abborre, mört
Bastusjön harr
Åbyträsket abborre, gädda, mört

Stuga att hyra och uppställningsplats för husvagn

Stuga för uthyrning finns belägen där Tvärån mynnar i Åbyälven. Det finns även en iordningsställd husvagnsplats i anslutning till samhället i Åbyn.

Besök föreningens hemsida för mer information: www.abyalven.se

Lejonströms FVO

Skellefteälven har haft bland det bästa laxfisket i Sverige de senaste åren. Närheten till staden och att chansen att känna fisk är stor, har gjort älven till en allt populärare sportfiskeälv.


Lejonströms FVO har från och med 2010 återupptagit förvaltningen av fisket i Skellefteälven. Fritid Skellefteå har tidigare arrenderat detta område som sträcker sig från Mobacken till och med Ytterholmen.

Vi vill välkomna er till fiske i Skellefteälven.

[caption id="attachment_7365" align="alignnone" width="250"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

Lax.
Stiger sent i Skellefteälven, enstaka nystigna fiskar fångas i juli men annars brukar fisket inte komma ingång förrän i september och pågår sedan fram till dess att vintern blir för svår i november-december.

Fiske från land bedrivs i huvudsak vid Mobacken och Lejonströmsbron. Tunga drag samt hårt blyade flugor och wobblers används i regel.

Havsöring.
Fiskas främst i april-maj och september-november.

Fisket från land bedrivs huvudsakligen i anslutning till Lejonströmsbron. Räka, fluga och mask är de vanligaste betena. Båtfisket i sin tur bedrivs längs hela sträckan och här är mindre wobblers det vanligaste betet.

Minimimått
Harr 35 cm
Öring 50 cm
Lax 50 cm
(Lika i hela Skellefteälven upp till mobackendammen, måtten enligt Havs- och Vattenmyndighetens bestämmelser)

Öring fredad från 1 sept - 14 okt (gäller alla öringar)

En öring får avlivas per fiskare och dygn (gäller ej fettfeneklippt fisk)

Harr fredad från 15 april - 31 maj

Fiskekort

Fiskekort kan köpas på Turistbyrån, Skellefteå Camping, Cykel och fiskecenter, Statoil Söder och Kerts fiske.

Fisketillsyn
Fiskevårdsområdet har tio fisketillsynsmän som bevakar fisket, framförallt med uppgift att förhindra ryckfisket i älven som skadar fiskarna allvarligt. Överträdelser mot fiskevårdsområdets och/eller Havs- och Vattenmyndighetens fiskeförordningar kan leda till att kontrollavgift tas ut.

Fisket får bedrivas med ett handredskap per person från land eller båt.

Felkrokad fisk ska utan undantag återutsättas.

Kontakt:
Roger Lundberg 070-655 41 18
Kerstin Brännström 070-625 53 13 (endast SMS)

Tvärtjärns FVF

"Fjällvattnet vid kusten"
Den omvårdande fiskevårdsföreningen i Tvärtjärn gör fisket i sjön till en mycket spännande utmaning. Fisket är mycket likt det du kan uppleva i ett naturligt fjällvatten, med lugna stunder som snabbt växlar över till en huggperiod.
Öring och röding planteras ut i sjön årligen, cirka 1000 fiskar ut av respektive art.

Ynglen får växa till sig i sjön och på så sätt får man ett nära naturlig bestånd och fiskar i mycket god kondition. Därför är epitetet "Fjällvattnet vid kusten" klart uppfyllt.

Den vanligaste storleken är mellan 0,5-1 kg men det fångas även fisk mellan 2-4 kg regelbundet.

I ena änden av sjön finns en grillplats med brygga och toalett. Det finns möjlighet att hyra någon av båtarna som idag ligger i sjön, kontakta FVO för mer information.

Det går även bra att fiska från land, för detta rekomenderas den södra sidan av sjön som är lite djupare. Rödingfisket vintertid brukar vara bra på den södra sidan.

Fiskeregler och priser

Kontakta någon via telefon nedan eller besök deras facebooksida

Övrigt information
Besök oss på facebook, sök på Tvärtjärns fiskevårdsförening. "Gilla" oss och gå med i vårt nätverk för uppdaterad information om fiskutsättningar, väder, isens rivning med mera.

Kontakt
Har du frågor kontakta fiskvårdsföreningen på:
e-post: [email protected]
John Lindberg 070 -244 53 03
Ingemar Lundberg 070- 660 43 03
Anitha B Lundberg 070- 243 17 67
Leif Forsberg 073 -072 44 64

Krångfors FVO

I Skellefteälven inom Krångfors FVO finns bra möjligheter att fiska harr, gädda, abborre och öring. En populär fiskeplats är nedströms kraftstationen i Krångfors, där finns goda fångstchanser.
Vindskydd och eldstäder finns utplacerade inom området, passa på att laga mat och koka kaffe över öppen eld när du är ute på fisketur.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Krångfors FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter
Skellefteälven öring, harr, sik, abborre, gädda, mört
Krångbäcken öring, amerikansk bäckröding
Hästbäcken öring

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.Långselets FVO

Besök gärna Njusträsket för att få lite omväxling i ditt älvsfiske. Njusträsket är beläget uppströms Båtfors kraftstation på södra sidan om Skellefteälv. Den har ett fiskbestånd bestående av inplanterad röding och öring samt ett naturligt bestånd av abborre.


Njusträsket är i första hand tänkt för vinterfiske och fiskepremiären infaller under Februari månad. Premiärdagarna säljs fiskekort vid sjön. Bilväg finns ända fram till sjön, som är plogad vintertid.

Service
Fiskekortsautomat, vindskydd samt toaletter finns vid sjön. Fiskeförbud från första september till premiären i februari, fiskeförbudet är till för utplantering av ny fisk.
Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området. Varför inte passa på att grilla en korv över öppen eld när du är ute och fiskar!

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Långselets FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter


Skellefteälven öring, harr, sik, abborre, gädda, mört
Ljusträsket abborre, gädda, mört
Njusträsket öring, röding, abborre
Skorvtjärnen (inplanterat) 1 ha regnbåge

Fiskekortspriser

Dygnskort 70 kr
Årskort 250 kr
Familjeårskort 350 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.
Övrig information

Fiske med flytring är tillåtet i Njusträsket.
Det går även att köpa ett familjeårskort för 350 kr.

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Folke Bergstedt 0910-58 60 22
Torsten Holmberg 0910-58 20 07
Karl-Olof Bohman 0910-58 05 06

Kalvträsk FVO

Kom och fiska i ett sjörikt och naturskönt landskap nära Vitbergets naturreservat. Kalvträsk ligger i Skellefteå kommuns sydvästra hörn.
Gädda och abborre i rikliga mängder är kanske det som utmärker Kalvträsk bäst, men det finns även starka bestånd av lake och olika sorters vitfisk i området. Förutom dessa arter finns svaga bestånd av harr och öring i de strömmande vattnen.


Medelvattenföringen i åarna är 3-5,5 m3/s.

Vindskydd, eldstäder och hyrbåtar finns tillgängliga på en mängd ställen inom området. Varför inte passa på att tända en eld och koka kaffe ute i det fria.

Besök Kalvträsk hemsida för mer information om fiske och andra aktiviteter i området.
Visit Kalvträsk


Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Kalvträsks FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter


Kalvträsket abborre, gädda, mört
Granträsket harr, abborre, gädda, mört
Fäbodträsket abborre, gädda, mört
Stor-Grötselet abborre, gädda, mört
Risån harr, abborre, gädda
Sikån harr, abborre, gädda

Fiskekortspriser

Dygnskort 50 kr
Dygnskort familj 100 kr
Årskort 150 kr
Årskort familj 200kr

Båthyra
100 kr per dygn

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Mats Persson 0703209020

Avaberg-Holmsunds FVO

Abborre, gädda, lake och vitfisk är de arter som i första hand utmärker fiskevattnen i området. Arterna förekommer i starka bestånd inom områdets sjöar.
Vindskydd, eldstäder och hyrbåtar finns tillgängliga på en mängd ställen inom området. Varför inte passa på att tända en eld och koka kaffe ute i det fria.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Avaberg- Holmsunds FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Mer information om fisket och andra aktiviteter hittar då på
Visit Kalvträsk


Fiskevattnens olika arter Fiskevatten

Vitträsket abborre, gädda, mört
Holmträsket abborre, gädda, mört
Lill-Holmträsket abborre, gädda, mört
Järvträsket abborre, gädda, mört
Hemträsket abborre, gädda, mört
Djuptjärn abborre, gädda, mört

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå, Skellefteå Camping eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Fiskekortspriser 2019
Årsfiskekort  250 kr
Dygnskort  50 kr
Båthyra  100kr/dag
Veckokort familj  300 krKontakta
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Hans-Olof Pettersson 0910-511 15
Mats Persson 0915-310 34

Åbyälvens övre FVO

Om du är intresserad av att fiska lax och öring är den natursköna Åbyälven ett trevligt alternativ till Byskeälven. Vårens havsöringsfiske är något av högsäsongen i älven, då flertalet stora havsöringar landas. Även harrfisket kan även det ge fina fångster. Längst älven kan du även träffa på utter och bäver.


Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området. Stanna gärna av och njut av naturen, grilla en korv och koka lite kaffe. Havsöringsfisket är stort under våren, men även harrfisket kan ge dig en stor fångst.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Åbyälvens övre FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Åbyälven lax, öring, harr, gädda, abborre, mört
Malbäcken harr, öring, abborre
Myrträsket 15 ha abborre, gädda, mört

Fiskekortspriser

Dygnskort 80 kr
Veckokort 150 kr
Årskort 300 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Lennart Burman 0912-210 28

Tåmeådalens FVO

Inom Tåmeådalens FVO erbjuds en mängd fina vatten för fiske efter abborre och gädda, det finns även stor braxen att fiska i området. Båtar finns för uthyrning i ett flertal av sjöarna och i Lilltjärn planteras regnbåge för put & take-fiske.
Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området. Här kan du stanna till och njut av naturen, grilla en korv och koka kaffe över öppen eld.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Tåmeådalens FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Tåmeälven gädda, abborre, mört
Tåmeträsket gädda, abborre, braxen, mört
Finnträsket gädda, abborre, mört
Långsjön gädda, abborre, mört
Lilltjärn (inplanterat) regnbåge
Gåvaträsket gädda

Fiskekortspriser för Tåmeådalens Fiskevårdsområde

Årskort 100:-
Dygnskort 30:-

Barn under 16 år fiskar gratis

Båt uthyres i Långsjön för 50:-/dygn. Christer Lindqvist 070-6450315, Lars-Göran Ödling 070-4202216,072-5712222.

Fiskekortsförsäljare:

I Finntäsk: Hos Enar Jacobsson 070-3174263, Runo Sundqvist 091224023, samt hos Berndt Lindstöm 0912 21141. Det finns möjlighet att hyra båt, ring Enar Jacobsson 070-3174263.

I Tåmeträsk: Hos Christer Lindqvist 070-6450315, Kenneth Sandström 070-6685383 samt hos Nicklas Leidahl 070-3535223.

I Simmersjön: Hos Christer Lindqvist 070-6450315, Lars-Göran Ödling 072-5712222.

I Långsjön: Hos Lars-Göran Ödling 072-5712222, Christer Lindqvist 0706450315.

I Tåme: Hos Eljard Sandström 0912-43031.

I Vitsjön: Hos Gösta Sehlstedt 0912-43039.

Ytterligare upplysningar får du hos Enar Jacobsson 070-3174263 eller Christer Lindqvist 070-6450315.

Största fisken-tävling: Gädda större än 6 kg och abborre större än 6 hg deltar med chans att vinna 500:-. Deltagande kräver vidimerad vikt, foto och fångstplats.

Lilltjärn
Inplanterad Regnbåge. Årskort 150:-, dygnskort 50:-. Maximerad fångst 3 fiskar per dygn.

Ullbergsträskets FVO

Inom Ullbergsträskets finns chansen att fånga grov gädda och abborre. Hyrbåtar finns att låna vilket gör det lättare att komma åt de bästa fiskeplatserna i Ullbergsträsket.


Fiskevårdsområdet har placerat ut ett antal vindskydd och eldstäder inom området. Passa på att grilla korv och koka kaffe över öppen eld när du är ute och fiskar!

Kontakta fiskevårdsområdet om du vill få tips på var du kan ställa husvagn eller husbil.

Fiskevattnens olika arter

Ullbergsträsket gädda, abborre, mört
Ålsånharr, öring
Djupträsket gädda, abborre, mört
Storvattnetgädda, abborre, mört
Gräsandträsket gädda, abborre, mört

Fiskekortspriser

Dygnskort 30 kr
Veckokort 50 kr
Årskort 100 kr

Båt 40 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO (Djupträsk, Granberg).

Övrig information

Det finns 5 båtar + 2 extra för uthyrning i Ullbergsträsket. Kontakta Rune och Viola Hällgren för mer information 070-579 97 74.

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Rune Hällgren 0916-400 22 eller 070-579 97 74
Gunnar Eriksson 070-281 69 81

Ostvik-Östanbäcks FVO

Inom fiskevårdsområdet finns många bra och lättillgängliga platser för fiske. I Brännträsket finns möjligheter till fiske efter inplanterad regnbåge. Den 19 meter långa bryggan gör fisket tillgängligt även för personer med rörelsenedsättning. 2012 invigdes den fiskestigen längs Storbäcken. Efter denna finns goda möjligheter till fiske och naturupplevelser.


Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen längs Storbäckens fiskestig, passa på att koka kaffe och laga mat över öppen eld när du är ute och fiskar.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Ostvik- Östanbäcks FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter
Ostträsket 190 ha öring, harr, sik, gädda, abborre, mört
Bredviken 23 ha abborre, gädda, mört, braxen
Brännträsket (inplanterat) 1,7 ha regnbåge
Storbäcken abborre, gädda, öring, regnbåge

Fiskekortspriser inplanterade vatten
Dygnskort 60 kr
Årskort 300 kr

Fiskekortspriser Övriga vatten
Dygnskort 60 kr
Årskort 100 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information
Barn under 14 år fiskar gratis i målsmans sällskap.

Båtar
Båtar finns att hyra i Brännträsket och en båt i Ostträsket, priset för båthyra är 40 kr/dygn.

Kontakta
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Patrik Ståhl 070-294 59 56
Jörgen Andersson 0730-522 447

Drängsmarks FVO

Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom Drängsmarks fiskevårdsområde. Regnbåge planteras i dammen i Kvarnbäcken vid den gamla ångsågen i Drängsmark. Här är fisket lättillgängligt och du har goda chanser till fångst, särskilt vid fiskepremiären.
Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Drängsmarks FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter
Ostträsket 190 ha gädda, abborre, mört
Kvarnbäcken öring, am. bäckröding
Stormarksselet 8 ha abborre, gädda, mört, braxen, regnbåge
Dammen-Kvarnbäcken (inplanterat) regnbåge

Fiskekortspriser
Dygnskort 100 kr
Årskort 250 kr
Max två fiskar per fiskare och dygn.

Premiärkort, inplanteringsvatten
Vuxen: 150 kr
Barn 0-10 år: 100 kr
På premiären gäller max tre fiskare per fiskare.
Fiskepremiären är alltid på lördagen innan midsommar.

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Simon Persson 0702770406
Oscar Lundgren 0703235760

Skellefteå södra FVO

Skellefteå södra FVO förvaltar fisket i ett tiotal sjöar och tjärnar inom Gärdsmark, Gummark och Ragvaldsträsk byalag.

De 5 största sjöarna är Gärdsmarksträsket, Gummarksträsket, Hemvattnet, Västträsket och Ragvaldsträsket.

Sjöarna har bra PH-värden, är relativt näringsrika och har därmed stor produktion av fisk.

Fiskarterna är de för området vanliga, gädda, abborre, mört, braxen och lake.

Alla sjöarna är ett bra fiske på abborre och gädda, Ragvaldsträsket har även ett fint bestånd av gös.

För intresserade av fiske på stor vitfisk, bör Gummarksträsket vara riktigt intressant med sin rika tillgång på stor braxen.

Stortjärn i Gummark har ett speciellt fiskekort för isfiske på stor röding.

Fiskerekomendationer

Döda inte fler fiskar än du behöver till en middag. För Ragvaldsträsket anser vi att gösar upp till 45 cm är lämpliga matfiskar (max 3 /dag ) Större gösar släpps tillbaka.

I Gummarksträsket där utsättningar av gös pågår släpps alla gösar tillbaka tillsvidare.

Vi önskar också att gäddor över 80 cm släpps tillbaka. De riktigt stora exemplaren på kanske 10-15 kg anses vara viktiga för reproduktionen och balansen i sjöarnas ekosystem.

”Fota” – mät och släpp.

Fiskekort

Kan köpas på turistbyrån i Skellefteå. Vi ser gärna att ni löser fiskekort via FVO PlusGiro 4927018-4 Fyll i namn eller swish 1236581037  swishkvitensen gäller som fiskekort

Priser

Familjekort helår  150:- ungdomar under 18 år fiskar gratis. Dagkort 50:-

I Stortjärn gäller separat fiskekort.

Grillstugor finns vid flera vatten och FVO har båtar som fiskare kan låna, när de finns lediga.

Tänk på säkerheten, använd alltid flytväst.

FVO önskar alla ett trivsamt och givande fiske

Kontaktpersoner:

Tommy Engström 070-6376271
Staffan Öhgren 070-6592740

Kvistforsens FVO

Inom Kvistforsens FVO finns möjlighet att fiska efter en mängd olika fiskarter. Gädda, mört och abborre är de fiskar som oftast nappar, men det finns även chans att fånga harr eller öring nedströms kraftverksdammarna. I den gamla älvsfåran vid Medle kan flugfiske vara en framgångsrik metod.
Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området, besök gärna dessa och koka lite kaffe eller grilla en korv. Båtar finns att låna mot uppvisande av fiskekort, kontakta FVO för vidare information.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Kvistforsens FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter
Skellefteälven öring, harr, sik, abborre, gädda, aborre, mört
"Gamla älvsfåran" öring

Fiskekortspriser
Dygnskort 50 kr
Årskort 150 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information
Gratis utlåning av båt mot uppvisande av fiskekort. Innehavare av fiskekort berättigar medföljande maka/make/sambo samt barn under 15 år att fiska gratis.

Mete med mask är förbjudet i "gamla älvsfåran" (Skellefteälven).

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Roland Söderström 070-5578737
Ulf Långström 070-2206597

Tvärån-Svartåns FVO

Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området. Varför inte passa på att grilla en korv över öppen eld när du är ute och fiskar!


Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Tväråns- Svartåns FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Tvärån öring, harr, gädda, abborre
Nördträsket gädda, abborre, mört
Norrlångsträsket gädda, abborre, mört
Stora Bälttjärn (inplanterat) öring, regnbåge, röding, gädda, abborre, mört
Lilla Bälttjärn (inplanterat) öring, abborre, gädda, mört

Fiskekortspriser

Dygnskort 70 kr
Årskort 300 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information

Fisket är begränsat till max 3 fiskar/dag.

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Kjell Westermark 0912-220 14
Bernt Forsell 0912-220 39, fax 0912-220 21, Eposta Bernt

Storfallets FVO

Inom Storfallets FVO finns ett relativt gott bestånd av harr som är trevligt och fiska med lättare utrustning. Du har även chans att fånga fin öring i Kågeälven. Mycket arbete läggs för att bygga upp en laxstam i älven. Tidigare vandringshinder är borttagna och laxyngel har planterats ut i älven.


Vindskydd och eldstäder finns till ditt förfogande längs älven. Ta en paus från fisket och koka kaffe över öppen eld.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Storfallets FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Kågeälven lax, öring, harr, gädda, abborre, mört
Häbbersbäcken öring, harr

Fiskekortspriser

Dygnskort 30 kr
Årskort 100 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Thorbjörn Holmberg 0910-72 40 27

Stora Bygdeträskets FVO

Ett område med fiskevatten av de mest skiftande slag, från små bäckar och mellanstora åar till stora sjöar. Bland dessa finns Bygdeträsket, Västerbottens landskaps största sjö med ett djup ner mot 50 meter. Stora Bygdeträskets fiskevårsdområde erbjuder dig som sportfiskare en mängd olika möjligheter att bedriva just det fiske som intresserar dig, varje år fångas det gäddor på över 10kg i Bygdeträsket.


Längst åarna är det gott om bäver som förhöjer naturupplevelsen ytterligare, men de är skygga så du får smyga försiktigt för att se dom.

Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Stora Bygdeträskets FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Bygdeträsket abborre, gädda, mört
Tallträsket abborre, gädda, mört
Göksjön abborre, gädda, mört
Lubboträsket abborre, gädda, mört
Ljusvattnet (inplanterat) 37 ha öring, abborre, gädda, mört
Skorvbergstjärn (inplanterat) 7 ha röding
Vittjärn (inplanterat) 4,5 ha öring, regnbåge
Risån öring, harr, abborre, gädda
Sikån öring, harr, abborre, gädda
Tallån öring, harr, abborre, gädda

Fiskekortspriser

Dygnskort 20 kr
Årskort 150 kr
Dygnskort Inplanterat vatten 50 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information

Fiskevårdsområdet har en egen hemsida som är värd ett besök.
Stora Bygdeträskets hemsida

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

P-G Hultman 0914-20240
Göran Lindgren 070-2449872
E-mail: [email protected]

Stora Blåbergsträsket och Tvärträskets FVO

Ett av Skellefteå kommuns minsta fiskevårdsområden. Men trots detta erbjuds stora möjligheter till ett bra fiske efter röding och öring. I de två sjöarna planteras det årligen ut fisk.


Datum för den årliga fiskepremiären varierar, kontakta FVO för mer information. Se länk till Facebook längre ner i artikeln.

Vindskydd och eldstäder finns tillgängliga i anslutning till fiskevattnen.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Stora Blåbergsträskets- Tvärträskets FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Stora Blåbergsträsket 50 ha öring, röding bäcköring
Tvärträsket 13 ha öring, röding bäcköring

Fiskekortspriser, 4 fiskar/dygn

Dygnskort 140 kr
Årskort 800 kr

Ni kan lösa kort genom länken nedan
Köp fiskekort

Fiskekort finns även att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller i fiskekortsautomat vid sjön. Vi tar även Swish, 1235533872.

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Ni kan även följa oss på facebook
Följ oss på Facebook

Rolf Lindgren 070-3330116
Göran Lindgren 070-815110

Röjnorets FVO

Välkomna till fiske i Röjnoret. Varje år görs utsättningar av fisk och fångstchanserna är därför goda. Datum för fiskepremiären varierar, kontakta FVO för mer information.


Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Röjnorets FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vatten:

Fiskevattnens olika arter

Abborrtjärnen öring, harr, röding, regnbåge

Fiskekortspriser

Dygnskort 100 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information

Fisket är begränsat till 4 fiskar/dygn. 2 båtar finns för uthyrning, pris 40 kr/dygn.

Med viss assistans finns 2 bryggor som kan användas av rörelsehindrade personer.

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Josef Karlsson (båtar) 0915-500 32
Kjell-Olov Brännström 0915-500 35

Risliden-Barlidens FVO

Abborre, gädda, lake och vitfisk är de arter som i första hand utmärker fiskevattnen i området. Arterna förekommer i starka bestånd inom områdets sjöar. Maratjärn erbjuder ett bra fiske efte röding och öring under vintern.


Vindskydd och eldstäder finns tillgängliga på ett flertal ställen inom området. Ta en paus och njut av naturen medan du tänder en brasa.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Risliden- Barlidens FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Månsträsket abborre, gädda, mört
Inre och Yttre Kippträsket abborre, gädda, mört
Kalven abborre, gädda, mört
Maratjärn (inplanterat) regnbåge, röding

Fiskekortspriser

Dygnskort inplanterad fisk Maratjärn 100 kr
Årskort inplanterad fisk Maratjärn 500 kr
Familjekort, inplanterad fisk Maratjärn 600 kr
Max 3 fiskar per dygn och fiskare i Maratjärn

I övriga sjöar är fisket gratis.

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Övrig information

Fiskekortsautomat finns vid Maratjärnen, där fiske endast är tillåtet med ett fiskespö åt gången.

Kontakt

Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Anders Björk 070-6531010
Lorentz Nilsson 073-7290066

Lossmensjöns FVO

Lossmensjön är Sävaråns källsjö, där går det utmärkt att bedriva trolling efter grov öring. Abborre, gädda, lake och vitfisk är de vanligaste arterna i fiskevattnen inom området Lossmensjön. Förutom dessa finns även svaga bestånd av harr och öring.


Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området. Varför inte passa på att tända en eld och koka kaffe ute i det fria.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Lossmensjöns FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Lossmensjön 557 ha öring, harr, sik, abborre, gädda
Lapphusträsket 59 ha abborre, gädda
Långtjärn 2 ha abborre
Granlidtjärn (inplanterat) 20 ha öring, röding, regnbåge
Lossmentjärnarna 19 ha abborre, gädda, mört
Lossmenån harr, öring, abborre, gädda

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:


Jerry Olofsson 0910-58 70 77
Greger Karlsson 0915-105 77
Tord Widmark 0918-332 82
Johannes Adolfsson 0915-105 86
Stefan Granström 090-241 87

Välkomna!

Lossmens FVO

Lidsjön-Välvsjölidens FVO

Inom Lidsjön-Välvsjölidens FVO finns många vatten och goda chanser till ett bra fiske. Utsättningar av fisk gör att du kan fiska röding i flera av områdets sjöar. Vindskydd och eldstäder finns på en mängd ställen inom området.


Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Lidsjön - Välvsjölidens FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vatten:

Fiskevattnens olika arter

Lidsjön abborre, gädda
Bjursjön abborre, gädda, öring
Korvbäcken öring
Hundsjön abborre, gädda
Mjödtjärn 15 ha öring, röding, regnbåge
Vargtjärn 10 ha röding
Välvsjön 45 ha abborre, öring
Tvärån öring

Fiskekortspriser

Dagkort gällande i sjöar och bäckar utom Vargtjärn och Mjötjärn 30 kr
Dagkort gällande i sjöar och bäckar inklusive Vargtjärn och Mjötjärn 160 kr (max 3 fiskar)
Årskort gällande i sjöar och bäckar utom Vargtjärn och Mjötjärn 200 kr
Årskort gällande i sjöar och bäckar inklusive Vargtjärn och Mjötjärn 1200 kr 3 fiskar per dag (max 25 fiskar)

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Kontakt
Om ni har några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Gunnar Lundmark 0703430235

Kågeälvens övre FVO

Inom Kågeälvens övre FVO finns stora möjligheter att hitta trevliga vattendrag att fiska i. Möjligheternan är stora att fiska harr och stationär öring utan trängsel. Fiskeupplevelsen blir förhöjd om du använder en lätt utrustning. Abborre i kilos-klassen och fin gädda finns i flera av områdets sjöar.


Inom fiskevårdsområdet finns en mängd intressanta fiskeplatser att besöka. Vid vissa av dessa finns även vindskydd och eldstäder utplacerade där ni i lugn och ro kan sitta och koppla av och bara njuta av naturen.

Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Kågeälvens övre FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Kågeälven öring, harr, gädda, abborre, mört
Kamsån öring, harr, gädda, abborre, mört
Klintån öring, harr, gädda, abborre, mört
Kusån öring, harr, gädda, abborre, mört
Storkågeträsket abborre, gädda, mört
Lillkågeträsket abborre, gädda, mört
Stavaträsket abborre, gädda, mört
Degerträsk abborre, gädda, mört
Degervattnet abborre, gädda, mört

Fiskekortspriser

Dygnskort 50 kr
Veckokort 100 kr
Årskort 250 kr

Årskort för fast boende eller sommarstugeägare, inom området, 150:-

Ungdomar under 16 år fiskar gratis.Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom respektive FVO.

Kontakt

Har ni frågor så kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Ulf Haglind 070-6203204
[email protected]

Klintforsåns övre FVO

Inom fiskevårdsområdet finns en mängd intressanta fiskeplatser att besöka. Vid vissa av dessa finns vindskydd och eldstäder utplacerade där ni i lugn och ro kan sitta och koppla av och bara njuta av naturen. I vattnen finns naturliga bestånd av abborre, harr, gädda och öring och vi har sedan 1993 satt ut mer än 2,7 ton fisk i vattensystemet, mestadels öring.
Här är ett urval av de sjöar och vattendrag som Klintforsån övre FVO förvaltar och de vanligaste arterna i respektive vattnet:

Fiskevattnens olika arter

Klintforsån öring, harr, gädda, abborre, mört
Bastuträsket öring, gädda, abborre, mört
Bergtjärn öring, harr, gädda, abborre

Fiskekortspriser

Dygnskort 50 kr
Årskort 200 kr

Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån i Skellefteå eller hos lokala återförsäljare inom FVO.

Kontakt
Har du några frågor, kontakta fiskevårdsområdets kontaktpersoner:

Christer Sandström 0910-58 15 40 eller 070-371 18 94
Tom Jakobsen 070-397 94 40

Fångstrapporter

För att inte våra vatten ska bli överfiskade och att vi lättare har koll på vilka arter som fångas ber vi er att rapportera er fångst.

Rapportera fångst
Inga poster funna