Välkommen till Skellefteå kommun I Skellefteå kommun finns det mycket vatten. 1 500 sjöar, fem stora kustmynnande älvar, fler än 1000 namngivna vattendrag och 42 mil kuststräcka att nyttja för fiske.
Fiskeutbudet är brett med fler än 30 olika fiskarter. I centrala Skellefteå, med bara 100-talet meter till butikernas shopping, kan Skellefteälven erbjuda ett riktigt bra fiske efter lax och öring.
Oavsett vilken typ av fiske du är intresserad av är chansen stor att du kan uppleva det här. Välkommen till Skellefteå, en destination för dig som är på jakt efter din drömfångst!
De flesta av Skellefteå kommuns 1 500 sjöar, 5 älvar och 36 mil kust, förvaltas av någon av de 30 fiskevårdsområdesföreningar som finns inom kommunen. Det finns även en del fiskeklubbar som förvaltar inplanterade vatten runt om i kommunen. Kontakta gärna någon av dessa om ni vill ha tips på fiskevatten.
Skellefteälven rinner genom centrala Skellefteå och i den finns goda möjligheter att fiska lax och havsöring. Lejonströms fiskevårdsområde förvaltar fisket och fiskekort kan lösas på Turistbyrån eller Skellefteå camping.
Har du någon gång velat se en lax vandra upp genom en fors? Besök i så fall Fällfors laxcenter och laxobservatoriet. Där finns möjligheten att få se en vildlax passera upp genom en av de två laxtrapporna i Byskeälven.
Fritidsfiske för alla
Vi arbetar för ett bra fiske i friska vatten. Vårt mål är att du lätt ska hitta information för att ta dig ut och fiska, även om du saknar lokalkännedom. På den här webbplatsen ska du kunna hitta den viktigaste informationen, men lokala regler för fisket förändras och viss information kan därför bli inaktuell.
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss som arbetar med fiske på Fritid Skellefteå. Du når oss via Skellefteå kommuns kundtjänst på: 0910-73 50 00.
Vi vill att dina fiskeupplevelser ska motsvara dina förväntningar, välkommen att fiska i Skellefteå.
Länk till kommunens informationssida om fiske >>
Information om vinterfiske PDF >>
Fiskevårdsområdet ligger 45 km sydväst om Skellefteå, området ansluter runt övre Bureälvens sträckning i nordvästlig riktning. Den fiskart som utmärker fiskeområdet mest, är det starka beståndet av Gös som finns i sjön Burträsket, Neboträsket, Bodträsket samt i direkt anslutande vatten.
Direkt till fiskekorten >>
Skellefteå södra FVO förvaltar fisket i ett tiotal sjöar och tjärnar inom Gärdsmark, Gummark och Ragvaldsträsk byalag.
De 5 största sjöarna är Gärdsmarksträsket, Gummarksträsket, Hemvattnet, Västträsket och Ragvaldsträsket.
Sjöarna har bra PH-värden, är relativt näringsrika och har därmed stor produktion av fisk.
Fiskarterna är de för området vanliga, gädda, abborre, mört, braxen och lake.
Alla sjöarna är ett bra fiske på abborre och gädda, Ragvaldsträsket har även ett fint bestånd av gös.
För intresserade av fiske på stor vitfisk, bör Gummarksträsket vara riktigt intressant med sin rika tillgång på stor braxen.
Stortjärn i Gummark har ett speciellt fiskekort för isfiske på stor röding.
Fiskerekomendationer
Döda inte fler fiskar än du behöver till en middag. För Ragvaldsträsket anser vi att gösar upp till 45 cm är lämpliga matfiskar (max 3 /dag ) Större gösar släpps tillbaka.
I Gummarksträsket där utsättningar av gös pågår släpps alla gösar tillbaka tillsvidare.
Vi önskar också att gäddor över 80 cm släpps tillbaka. De riktigt stora exemplaren på kanske 10-15 kg anses vara viktiga för reproduktionen och balansen i sjöarnas ekosystem.
”Fota” – mät och släpp.
Fiskekort
Kan köpas på turistbyrån i Skellefteå. Vi ser gärna att ni löser fiskekort via FVO PlusGiro 4927018-4 Fyll i namn eller swish 1236581037 swishkvitensen gäller som fiskekort
Priser
Familjekort helår 150:- ungdomar under 18 år fiskar gratis. Dagkort 50:-
I Stortjärn gäller separat fiskekort.
Grillstugor finns vid flera vatten och FVO har båtar som fiskare kan låna, när de finns lediga.
Tänk på säkerheten, använd alltid flytväst.
FVO önskar alla ett trivsamt och givande fiske
Kontaktpersoner:
Tommy Engström 070-6376271
Staffan Öhgren 070-6592740
För att inte våra vatten ska bli överfiskade och att vi lättare har koll på vilka arter som fångas ber vi er att rapportera er fångst.
Rapportera fångstUpplever du driftstörningar? Testa igen om en stund